Olejek jojoba i jego cudowne właściwości

Olej z jojoby właściwie nie jest olejem, lecz ciekłym woskiem o złoto – żółtym zabarwieniu. Olejek ten otrzymywany z wycisku nasion krzewu simondsii kalifornijskiej, znanej też jako jojoba (Simmondsia Chinensis). Ma niesamowite właściwości odżywcze i mnóstwo zastosowań. Zobaczmy je…

Jojoba

Olej jojoba otrzymuje się z nasion krzewu Simmondsia Chinensis. Krzew złożony jest z wielu pni, z których wyrastają mało rozgałęzione konary, które rosną na wysokość 3 metrów. Krzew ten uprawiany jest w Hiszpanii, a także w wielu krajach obu Ameryk, Afryki, Azji, Australii i Nowej Zelandii. Owoce jojoby wyglądem przypominają żołędzie, w których znajdują się nasiona. Olej ma kolor żółty i jest bezzapachowy. W temperaturze poniżej 8°C tężeje. Może być podgrzewany nawet do 300°C i nie zmienia swoich właściwości. Olej jojoba nie jełczeje, ma bardzo długi okres trwałości.

jojoba oil

Skład olejku

Olej jojoba składa się głównie z nasyconych i nienasyconych alkoholi i kwasów tłuszczowych. Oleje roślinne zawierają zazwyczaj dużo trójglicerydów. Olejek jojoba z kolei zawiera ich niewiele. Poza tym zawiera dużo witaminy A, witaminę E, witaminę F, kwas mirystynowy, skwalen i fitosterole. Ponadto olej jojoba zawiera 8% wody, 10% cukru, ponad 10% błonnika pokarmowego, 30% aminokwasów.

Olejek jojoba i jego cudowne właściwości

  • Działa łagodząco i przynosi ulgę poparzonej skórze.
  • Jojoba odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę.
  • Nawilża skórę głowy, działa przeciwzapalnie, redukuje istniejący łupież i zapobiega jego nawrotom.
  • Olejek jojoba jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, stosując go można uniknąć poparzenia słonecznego, a także uzyskać ładny, oliwkowy kolor opalenizny.
  • Pielęgnuje paznokcie, wmasowywany w płytkę paznokciową wzmacnia ją i odżywia, a paznokcie są mocniejsze i przestają się łamać.
  • Pielęgnuje włosy, nadaje im blasku, jednocześnie zwiększając ich objętość i elastyczność.
  • Pomaga przy leczeniu trądziku.
  • Przyśpiesza regenerację komórek skóry łagodzi stany zapalne.
  • Regeneruje spękane usta.
  • Używa się go do masażu bolących mięśni, jest pomocny przy reumatyzmie.
  • Zapobiega powstawaniu nieestetycznych rozstępów.

[ hana-code-insert ] ''YR' is not found
[ hana-code-insert ] ''Najlepsze' is not found

Oil Jojoba

Zastosowanie w kosmetyce

Olej jojoba jest obecnie często stosowanym surowcem w kosmetyce. Przemysł kosmetyczny wytwarza z niego wiele gatunków m.in.: mydeł, szamponów, odżywek do włosów oraz kremów i balsamów pielęgnujących skórę. Stosuje się go także w olejkach do kąpieli, do masażu, a także do demakijażu. Kosmetyki z jojobą mają bardzo wysokie wartości odżywcze, są bardzo trwałe, a ponadto doskonale się wchłaniają.

Justa 2013

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Olejek jojoba i jego cudowne właściwości, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Podziel się:

Komentarz

komentarz