Olej arganowy – Złoto Maroka

Olej arganowy jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów. Często bywa nazywany „złotem Maroka” lub „złotem Berberów”. Otrzymywany jest z nasion drzewa arganowego, występującego wyłącznie w południowej części Maroka. Olejek arganowy szczególnie popularny jest w kosmetyce jako preparat odmładzający, pielęgnacyjny oraz nawilżający. Zobaczmy jego zastosowanie i właściwości.

olejek-arganowy

[ hana-code-insert ] ''YR' is not found

Drzewo arganowe

Drzewo arganowe, nazywane też żelaznym, to najstarsze drzewo na świecie, które rośnie tylko w Maroku. Drzewo arganowe rośnie w ekologicznie czystym środowisku na obszarze wpisanym w 1998 roku na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Potrafi urosnąć do 10 metrów wysokości, a jego korona posiada średnice nawet do 14 metrów. Owoce arganowe wielkością przypominają małą śliwkę, są koloru żółtego, w środku znajduje się gorzka masa z małą ilością ziarenek orzecha. Z jednego drzewa arganowego uzyskuje się około 30 kg owoców, a następnie z tej masy około 1 litr oleju.

drzewo arganowe

Wartości odżywcze oleju arganowego

Olej arganowy ma wyjątkowy skład niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 9 i omega 6) oraz wielką ilość antyoksydantów – polifenoli i witaminy E. Ilość witaminy E w oleju arganowym jest wyższa aniżeli w oliwie z oliwek.

Zastosowanie w kuchni

W kuchni olej ten można stosować do sałatek, jako składnik sosów, zup, dipów, jako marynata do mięsa. Zaleca się jednak, by oleju arganowego nie używać do smażenia, bo traci lecznicze i smakowe właściwości.

olej-arganowy

Zastosowanie i właściwości w medycynie

  • Łagodzi bóle stawowe i bóle mięśni,
  • Ma działanie odkażające, ujędrniające i wygładzające,
  • Ma właściwości przeciwzapalne,
  • Może być stosowany przy chorobach układu krążenia,
  • Obniża poziom cholesterolu,
  • Obniża zawartość tłuszczu we krwi,
  • Posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwdziała wolnym rodnikom,
  • Reguluje ciśnienie,
  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Zapobiega chorobom Alzheimera, Parkinsona, chorobom skórnym, reumatycznemu schorzeniu stawów,
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, skóry, prostaty,
  • Zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy.

złoto maroka

Zastosowanie w kosmetyce

Olejek arganowy najbardziej znany jest w kosmetyce i stosowany głównie jako składnik preparatów odmładzających. Olej arganowy nawilża i ujędrnia skórę, działa rewitalizująco, przeciwdziała procesom starzenia się skóry, poprawia jej elastyczność i jędrność, wspomaga odnowę komórek. Ten Eliksir Młodości wzmacnia także włosy oraz paznokcie, chroni przed agresywnym działaniem słońca. Przeznaczony jest dla skóry wrażliwej, dojrzałej, alergicznej, trądzikowej i suchej, stosowany także przy chorobach skórnych. Olej ten znalazł zastosowanie w kremach pielęgnacyjnych, na noc, w produktach przeznaczonych do pielęgnacji okolic oczu i ust, olejkach przeciwsłonecznych, maseczkach. Wykorzystywany jest także w produkcji mydła, szamponów, odżywek, czy balsamów. Poleca się jego wykorzystywanie podczas masażu. Czysty olejek arganowy sprawdza się również w redukcji blizn, pręg cellulitu i rozstępów. Olej nadaje się znakomicie do pielęgnacji ciał niemowląt, zabezpieczając je zwłaszcza przed odparzeniami.

Justa 2013

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Olej arganowy - Złoto Maroka, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Podziel się:

Komentarz

komentarz